tirsdag den 14. december 2010

Besøg fra der hvor rådhusduerne vender

Mandag og tirsdag havde vi besøg fra ”Danmarks medie- og journalistskole” i København.

Kaj var på togstationen i Vejen for at hente Amalie, Kathrine og Thomas som skulle besøge os i 2 dage. I de 2 dage skulle de følge hverdagen her på Billeslund og så efterfølgende lave en film om det.

Det viste sig at være 3 meget engagerede og dygtige unge mennesker, som gik i gang med opgaven, så snart de steg ud af bilen.
Thomas havde kameraet med uanset hvor han var, Katrine stod i den bidende kulde og filmede både solopgang og solnedgang mens Amalie stillede utallige spørgsmål. De filmede på forskellige ”locations”, vi var i rødbede-kulen for at læsse rødbederne til vores vaskeri og vi høstede gulerødder i fire forskellige etaper for at få de bedste billeder i kassen.

Der blev også optaget masser af film i vores vaskeri, hvor vi var i gang med at vaske og sortere persillerødder og kartofler. 

Det var en rigtig dejlig oplevelse at have besøg af dem og vi er meget begejstret for resultatet, som I også kan se her på bloggen.

 Jesper Leegaard








mandag den 13. december 2010

Kartoflerne pakkes ind

Billeslunds kartofler blev høstet i starten af oktober måned og har siden da ligget i kule.

En kule er i princippet bare et system, hvor man dækker fx roer eller kartofler med halm og jord, for at holde afgrøderne frostfrie og holde dagslyset væk. Hvis de får frost er alt tabt og afgrøderne rådner, mens fx kartofler bliver grønne i dagslys.

Der er forskellige udfordringer i forbindelse med at holde rodfrugter friske i en kule. Om efteråret er det vigtig at de ikke får det for varmt, mens det her om vinteren er altafgørende at de ikke får frost.

Derfor har vi været nødt til at lægge et ekstra lag halm på vores kuler, for at være helt sikre på, at de ikke får frost nu hvor det er blevet koldt med frost dag og nat.

torsdag den 2. december 2010

Uge 48 - Levende porrer


Vi har valgt at opbygge et lager af porrer, så vi også kan levere dem nu hvor jorden er frossen. Vores høstmaskine lægger porrerne ned i kasserne, hvilket normalt ikke er noget problem. Men nu hvor de skal på lager, sker der ting og sager med denne fantastiske plante. Når porrerne er høstet går der lige lidt tid inden de finder ud af, hvad der skete.
Når det så går op for dem, at de er blevet lagt ned i kasser sker der noget besynderligt. Planterne forsøger at "rette sig op" de er prorammeret til at have toppen opad! Når man så ligger nede i en kasse sammen med 1000 andre porrer, kan man jo ikke få toppen op og i stedet bliver den energi, som planterne bruger i forsøget på at få toppen op, omdannet til varme. Dette sætter en naturlig kompostering i gang, som vi jo bestemt ikke er interesseret i.

For at undgå dette, er vi nødt til at rejse porrerne op i kasserne. Når porrerne står op danner de ikke varme og på den måde kan vi opbevare dem på køl i flere uger. Jeg synes det er fantastisk som naturen er indrettet. Ved at spille sammen med porrernes natur kan vi, med en så enkel ting, som at rejse porrerne op, få dem til at være "tilfredse" så de forbliver friske og sprøde. I princippet føler porrerne stadig at de står ude på marken og blot venter på forår, hvor de igen begynder at gro.

Jesper Leegaard