onsdag den 11. april 2012

Paradisets have - frugttræer!

Vi drømmer vel alle sammen - et eller andet sted - om paradiset. At ligge i en hængekøje med summende bier, kaglende høns, frodigt græs og forventningsfulde frugter på lyse grene mod en smuk blå himmel. Og skulle en Adam eller en Eva snige sig forbi, så ingen hindring. At tanken ikke er så fjern, som man skulle tro har sine grunde.

For det første stammer ordet paradis fra de græske bibeloversættelser, hvor de anvendte et oldpersisk udtryk for 'en muromkranset æblehave'. Altså har paradismyten bund i en meget gammel virkelighed. Kundskabens træ, den forbudne frugt og dens eviggyldige omgivelser taler til os i al sin skønhed. Og siden romerne og klosterhaverne har vi elsket abildgårdens frugtbarhed. Og indtil fornylig var frugttræerne en uomgænglig del af alt fra slotshaven, bondehaven, villahaven og kolonihaven. Jo flere træer jo større rigdom og forråd.

Tidlige æbler når sommeren vender sit blik mod kortere dage, efterårets søde og herligt aromatiske bordfrugter og ikke mindst vinterens mangfoldighed af frugter, som kan bruges i mad og kager og som en uomgængelig del af vores helt eget meget rige køkken. En kultur som er rystet af globaliseringen og markedets mindste fællesnævnere.

Vi skal plante æbler, pærer, blommer, kirsebær af vores traditionsrige og pragtfulde historiske sorter og vi skal tage det nye til os når det kan bidrage til at gøre vores køkken og madkultur endnu rigere. På videoerne kan du se, hvordan vi er igang med at sætte et mindre sortiment i planteskole, så de kan vokse sig til før de skal plantes rigtigt.  Noget blev podet på vores podekursus i marts, noget er fra sidste år.Og fremtiden vil vise hvor vi kan sætte træerne, så de kan skabe vores eget paradis på Krogerup. Og så er vi også igang med at plante på den lokale skole. Begrebet skolehave får en ny paradisisk dimension.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar