tirsdag den 13. marts 2012

Møg!Høj sol og en kæmpemæssig bunke møg, møg som stammer fra en kostald. Dejligt møg, som skal pløjes ned i jorden,  så den efter år genforsynes med dejlig frisk mad til dens millioner af levende væsner. Uden dem ingen frugtbarhed.
Og møg er ikke bare møg. I biodynamisk landbrug bliver møget særligt kærligt behandlet med et sæt præparater fremstillet af planter. Lidt ligesom i naturmedicin, mælkebøtter, røllike, brændenælde, baldrian, kamille og egebark. Alle gode velkendte urter fra både folkemedicin, snapsefremstilling, garvning og meget andet. Urterne har gennemgået en længere fremstillingsproces, og nu hvor de sættes i møget ligner de til forveksling dejlig muld. Ikke så mærkeligt, for de er formuldede. Ganske nænsomt stikkes der et hul ned i møget og så hældes der lidt præparat ned i bunken.
Behandlingen skal fremme møget kompostering og alle de fantastiske egenskaber som tilføres jorden med den omsatte gødning.
Krogerup Avlsgård er på vej ind i en godkendelse som biodynamisk landbrug, demeter-godkendelse kaldes det. Og præpareringen er en af forudsætningerne.

De kommende uger kaster vi os ud i forårsarbejdet. Der skal udbringes møg, pløjes, harves og sås. Vi skal dyrke en dejlig stor grønsagshave og vi skal ha’ et stort areal, hvor vi fortæller om historiske sorter. Og meget andet. Det hele kræver møg. For som man sagde engang, ”det er jo lorten der sætter kagen på bordet!”.

Hilsen

Per Kølster
Landmand, brygger osv.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar