onsdag den 3. juni 2015


Så er sæsonens store komposterings projekt skudt i gang.
Vi har sat to basiskompost miler op i uge 22. Samtidig har vi lavet første forsøg i en af milerne hvor der erstattet 1/3 af halmen med tagrør fra Nivå bugt. Det bliver spændende at se om tagrørene har potentiale til at erstatte halmen i vores kompost. 
Vi måler dagligt CO2 niveauet og temperaturen i milerne. Når CO2 niveauet nærmer sig 12-15% så vender vi milen for at tilføre ilt. Temperaturen skal ligge mellem 55-65° C for at destruere skadelige svampesporer, fluelarver og ukrudtfrø, samtidig med at de nyttige organismer ikke tager skade af de høje temperature.Tagrør fra Nivå bugt tilsættes milen. Tagrørene udgør 1/3 af den totale volume af milen.

Her kan man bedre se tagrørene. Om dens kraftige struktur er egnet til at indgå i kompost vil tiden vise.
Lille portion af tagrør, har vi placeret i et kartoffel net som vi til hver en tid kan hive ud og se hvordan de ser ud i nedbrydnings processen.

Grøntsags affald, gammel kompost og lerjord bliver tilføjet milen. Gammel kompost tilfører milen de nødvendige mikroorganismer og regulerer pH og fugtighed mens lerjord er med til at danne ler-humus partikler.
Miller under opsætning, bagved høstes der kløvergræs. 

Kløvergræs er rigt på kvælstof, hvilket sætter gang i nedbrydningen hos mikroorganismerne.
Allerede et døgn efter opsætningen af milen nåede temperaturen op 60° C. I de første dage, efter opsætning, vender vi milerne dagligt for at holde temperaturen nede og til at tilføre ilt til processen. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar