fredag den 9. december 2011

Rodfrugt-opbevaring



Vi har nogle af vores rodfrugter liggende ude på marken under halm og plastic - i en kule. Opbevaring af rodfrugter på denne måde er en meget gammel praksis. Plastikken er godt nok noget "nymodens" materiale, før i tiden brugte man kun halm og jord.



Her ser vi ned i vores kule med rødbeder, hvor de ligger og venter på at blive brugt. Med den temeratur vi har lige nu, er det ikke for at beskytte mod frosten, men snarere for at rødbederne ikke tørrer ud. Så opbevaring i en kule har mere end en funktion. Halm isolere rigtig godt mod kulde og omvendt kan halmen også beskytte mod stær solvarme, som vi forhåbentlig får i starten af marts. Ud over at styre temperaturen, er halm - kombineret med plastik - også god til at styre luft-fugtigheden. Bliver det for fugtig i kulen, vil rodfrugter begynde at spire, eller endnu værre begynde at rådne. Hvis det derimod bliver for tørt, bliver de udtørrede og triste.



Sidste år var det -15 grader om natten på denne årstid og rodfrugterne klarede sig fint. I år med noget mildere temperaturer ligger de også godt i deres "ældgamle" vinterskjul.

1 kommentar:

  1. Ja tidligere dækkede man bare roerne til med halm og derefter jord over. Plastik er en god opfindelse.
    Tak for kigget.

    SvarSlet