tirsdag den 6. november 2012

Et budskab fra biernes verden


Vinteren nærmer sig. Roen sænker sig over landskabet. Det er tid til eftertanker.

En lille historie, som kan virke betydningsløs i det buldrende mediebillede, falder mig i hu. En bi-historie kunne man fristes til at sige. Nemlig den der for nogle uger siden fik en kort omtale i diverse medier, og som handlede om at den danske humlebi er truet. Det er måske ikke den helt store nyhed i sig selv, da det er velkendt langt uden for biologernes rækker, at den danske natur har hoste. Det nye i historien var, at der var fundet en tæt sammenhæng mellem biernes død og landbrugets anvendelse af pesticider.

Nu er det jo så blot en af de mange anledninger til at læne sig lidt roligt tilbage her i efterårskøligheden og tænke: ”se hvad jeg sagde”. Lidt selvtilfreds. Som god økolog har vi samvittigheden i orden. Eller hvad?

Nej, det mener jeg ikke vi har. Blandt andet fordi der ligger en klar forpligtelse i vores rækker til at være dem, der går forrest med at skabe fremtidens landbrug. Vi kan ikke hvile på nogen laurbær. Vi skal fortælle - ikke alene det glade budskab om, at der er løsninger. Vi skal også turde ta’ bladet fra munden og tale ”Roma midt imod”.

Blandt økologer har det været god tone at gå forrest med eksemplets magt siden organisationen Økologisk Jordbrug blev dannet tilbage i 1981. Den positive historie. Vi overlod den kritiske røst til miljøorganisationerne, for at bevare en god tone internt i forhold til landbrugets organisationer og kollegaerne, og for at være konstruktiv fremfor kritisk.

Men det indebærer den risiko, at vi fremstår ikke alene tandløst men også uden det bid og vid, der er nødvendigt for at forbrugerne kan få øje på hvor vigtig deres økologiske kasse eller indkøbskurv er.

Biernes nærdød er sådan en anledning. Og vil du læse mere om sagen, så kan du hoppe over på min blog her. God fornøjelse!
 
 Her den berømte fruesko, som kun findes ganske et enkelt sted i landet i Rold Storskov, og som er helt afhængig af insekt-bestøvning for at formere sig. Og som man med lidt held kan se gennem et hegn, hvis man ellers kan finde det. Hvad pesticider heldigvis ikke har formået lykkedes for en tyv i maj d.å., nemlig at stjæle et stort antal af disse enestående planter. Vi skulle nødig ende med kun at kunne opleve humlebien bag et hegn...

Du kan også more dig over denne lille engelske animation om bier fra the Soil Association

 

Hilsen

Per Kølster

Brygger og landmand i Aarstiderne
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar