fredag den 23. november 2012

Julebrygget

Her er lige en video på madbio om julebrygget.

Øl er øl, og når det så er sagt er der lige noget ganske særligt ved vores julebryg.

Krydringen er nemlig et kapitel for sig, som skal ske med stor varsomhed. Den skal både smage og alligevel er det antydningen skusnt, den må ikke stritte og alligevel skal den skal ha' karakter. Ellers kan det jo være lige meget. Og i andre krydrede drikke skabes der normalt et modspil af en kraftig sødme som i glögg med sukker rosiner osv. Her er øllet anderledes, da det alene er maltens restsødme og en relativt lav alkoholprocent, der skal klare sig overfor krydderierne. Og omvendt.

Krydringen læner sig op af en tradition som rækker meget langt tilbage i tiden. Vores billeder af 'heksebrygget' er en oplevelse af, at der blev hældt hvad som helst i bryggegryden. Det gjorde der nok ikke, men ingen tvivl om at der har været brugt masser af urter i hele bryggeprocessen og også i det færdige øl. Det har været meget almindeligt 'i gamle dage' at varme øllet med noget i der gjorde det 'stærkere' og mere kraftfuldt. Ja i miiddelalderen drak man 'pestøl' der har været stærkt krydret og en nødvendighed for at afsværge sig den frygtede død.

Og med krydderiernes indtog på den folkelige scene har der været tale om en revolution i smagsoplevelse. Dyre sager fra fjerne egne men med stor virkning. også i munden. Deraf glöggens oprindelse, det varme krydrede øl. Siden skulle det blive finere at drikke vin og så har vi hele balladen nemlig at vi har fortrængt øllets absolutte førerstilling i vores drikkekultur. Så i år skal vi lege med varm øl til julemarkedet på Krogerup i den kommende weekend den 1. og 2. december..
 
Hilsen ølnissen
Per Kølster, Aarstiderne A/S, Krogerup Avlsgaard, Krogerupvej 3C, 3050 Humlebæk, Denmark.

1 kommentar: