fredag den 28. oktober 2011

Rødbede-tidHer på Aarstidernes gård - Billelsund - er vi i fuld gang med at høste vores rødbeder. Da vi har haft lidt nattefrost, den seneste uges tid, haster det faktisk med at få dem høstet. Den maskine vi bruger til at høste rødbeder med, trækker rødbederne op i toppen. Når der kommer frost, falder toppen ret hurtig sammen, derfor skal vi have dem høstet, så længe der endu er en top at hive i.


Vi har 3 forskellige typer af rødbeder - rød rund, rød aflang & stribede rund - som dyrknings-mæssig dog er ens. Når vi skal have lagt dem lagt i kule, er det derimod vigtig at skille de forskellige type, fra hinanden, så det ikke ender med rødbede-mix.


Opbevaring af rodfrugt i en "kule" er en ældgammel metode til at sikre sig, at man har friske madvarer gennem hele vinteren. Først lægger vi et net hen over rødbederne, for at halmen ikke skal drysse ned i rødbederne. Halmen bliver lagt på som isolering mod frost og til sidst lægger vi et lag plastic hen over halmen for at det ikke skal blive vådt. Tørt halm isolere godt, hvorimod vådt halm, stort set ingen isoleringsevne har. Man kender det sikkert selv, hvis man prøver at tage en varm bageplade ud af oven med en våd grydelap - det går bare ikke.


På billedet er Kestutis ved at forke halm ned til Elina, Audra og Olesja - de sørger for at det bliver lagt i et jævnt lag - så vi er klar til den kommende isvinter !

Ingen kommentarer:

Send en kommentar